top of page

Hartslag: Deel 3: Zone X, 3 & Y

Er is veel gedoe over trainingszones, op elke website staat wat anders, sommige gaan uit van maximale hartslag, andere van het omslagpunt en er zijn nog wel tig mogelijkheden om zones aan te duiden.


Zoals ook in deel 1 vermeld staat zijn er fysiologisch 3 zones te onderscheiden. Voor de 'aerobe drempel', na de 'anaerobe drempel' en tussen de 'drempels' in.


In dit artikel ga ik uit van de zones zoals ze gebruikt worden binnen RHINO-sportzorg. Wil je meer weten over zone 1 & 2, lees dan het artikel over die zones.


Zone 1 = RPE 1-4

Zone 2 = RPE 3-5

Zone X = RPE 6 < drempel VT1 >

Zone 3 = RPE 6-7

Zone Y = RPE 7 < drempel VT2>

Zone 4 = RPE 7-8

Zone 5 = RPE 9-10


Zone 3 valt tussen de 2 drempel, Zone X & Y zijn de gebieden rond de drempels.


Zone 3

Zone 3 is het midden van alle zones, omdat zone 1 & 2 vaak heel groot zijn en zone 4 & 5 klein is de intensiteit van zone 3 hoger dan het midden. Trainingen in zone 3 mogen gerekend worden als intensief. Sporters van alle levels en vlakken maken gebruik van deze zone.


Wanneer je traint in zone 3 dan geeft dit veel effect, het is een goede manier om je snelheid te verhogen. De belasting in deze zone is ook aardig hoog waardoor deze training niet al te veel gedaan kan worden.


Zone X & Y

Deze 2 zones zijn aangeduid met een letter in plaats van een cijfer. De rede hiervoor is dat deze 2 zones het eigenlijk net niet zijn.


Zone X is de zone waar veel sporters in belanden, het sporen in deze zone voelt vaak goed aan. Wanneer je ademhaling in rust te snel is terwijl je stil zit te stressen, dan voelt het sporten in deze zone heerlijk. Beter is het om je ademhaling in rust naar beneden te krijgen. Doe hiervoor ademhalingsoefeningen en train verstandig.


Ik wil niet perse zeggen dat het trainen in zone X slecht is. Door deze zone te vermijden in een training ben je in staat om langer en rustiger te trainen. En je spaart energie om de trainingen die hard mogen ook echt hard te kunnen doen. Lange afstand triatleten trainen wel eens in deze zone, dit komt omdat deze zone overeenkomt met de wedstrijd intensiteit.


Zone Y is vaak een smalle zone die net te hard is om veel in te trainen maar te rustig is om echte winst te pakken op hoge intensiteit. Wanneer een training hard mag dan is het beter om zone 4 & 5 te halen. Voor meer informatie lees het artikel over die zones.


 


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page