top of page

Hartslag: Deel 2: Zone 1 & 2

Er is veel gedoe over trainingszones, op elke website staat wat anders, sommige gaan uit van maximale hartslag, andere van het omslagpunt en er zijn nog wel tig mogelijkheden om zones aan te duiden.


Zoals ook in deel 1 vermeld staat zijn er fysiologisch 3 zones te onderscheiden. Voor de 'aerobe drempel', na de 'anaerobe drempel' en tussen de 'drempels' in.


In deze post ga ik uit van de zones zoals ze gebruikt worden binnen RHINO-sportzorg.


Zone 1 = RPE 1-4

Zone 2 = RPE 3-5

Zone X = RPE 6 < drempel VT1 >

Zone 3 = RPE 6-7

Zone Y = RPE 7 < drempel VT2>

Zone 4 = RPE 7-8

Zone 5 = RPE 9-10


Zone 1 & 2 vallen beidde onder de 'aerobe drempel' ook wel VT1 genoemd. Dit maakt dat er weinig verschil zit tussen deze 2 zones. Dan kan je terecht afvragen of het dan wel zin heeft om er 2 zones van te maken. Ik denk van wel.


Zone 1

Zone 1 is een hele lage intensiteit. Om binnen deze zone te blijven is het belangrijk dat je jezelf moet inhouden om niet te hard te gaan. De snelheid zal waarschijnlijk significant lager zijn dan je gewend bent. Deze zone is typisch gereserveerd voor warming-ups en actief herstel, toch word het vaak gebruikt om in te trainen.


Sporten in deze zone, of trainen om deze zone te verbeteren kan bijna niet te langzaam gaan. Door de lage intensiteit is de belasting op het centrale zenuwstelsel niet zo groot, de hersteltijd kan daardoor kort zijn. Toch moet je je niet vergissen in het trainingseffect. Doordat je lang in deze zone kunt sporten is het mogelijke trainingseffect groot.


Zone 2

Zone 2 is ook wel de zogenoemde fundatie zone genoemd. Omdat de bovenkant van deze zone overeenkomt met je 'aerobe drempel' begint je ademhaling zwaarder te worden naarmate je verder in deze zone komt. Toch is het nog mogelijk om een normaal gesprek te voeren zonder naar lucht te happen.


De verleiding is groot om net even wat harder te gaan. Wanneer je dit merk, houd je in. Als je vind dat het te langzaam gaat, dan doe je het waarschijnlijk goed. Bij veel trainingsschema's komt deze zone veelvuldig voor dus wen er maar aan.


De voordelen binnen deze zone zijn groot, de vetverbranding is geoptimaliseerd en ook koolhydraten spelen een beetje mee. Daardoor train je veel tegelijk en zijn de stappen die je hierin kunt maken groot.


 

Het verschil in de zones is aan het begin niet duidelijk merkbaar. Wanneer je meer ervaring hebt en beter getraind bent dan zul je merken dat er wel degelijk een verschil zit.


Het splitsen van de zones onder de 'aerobe drempel' maakt het handiger om een herstel loop van een daadwerkelijke training te onderscheiden.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page