top of page

Hartslag: Deel 4: Zone 4 & 5

Bijgewerkt op: 27 feb. 2020

Er is veel gedoe over trainingszones, op elke website staat wat anders, sommige gaan uit van maximale hartslag, andere van het omslagpunt en er zijn nog wel tig mogelijkheden om zones aan te duiden.


Zoals ook in deel 1 vermeld staat zijn er fysiologisch 3 zones te onderscheiden. Voor de 'aerobe drempel', na de 'anaerobe drempel' en tussen de 'drempels' in.


In dit artikel ga ik uit van de zones zoals ze gebruikt worden binnen RHINO-sportzorg. Wil je meer weten over zone 1 & 2, lees dan het artikel over die zones.


Zone 1 = RPE 1-4

Zone 2 = RPE 3-5

Zone X = RPE 6 < drempel VT1 >

Zone 3 = RPE 6-7

Zone Y = RPE 7 < drempel VT2>

Zone 4 = RPE 7-8

Zone 5 = RPE 9-10


Zone 4 & 5 vallen beidde na de 'anaerobe drempel' Deze zones zijn vaak klein en moeilijk te halen. "Practise makes better" wat dat betref.


Zone 4

Zone 4 is een intensieve zone, het trainen hierin is geen theekransje. Hoe veeleisend het ook voor je lichaam is het heeft uitstekende voordelen. Lange afstand atleten vervloeken deze zone, helaas voor hun heeft ook deze zone ook voordelen voor de lange afstand. Trainen in deze zone zet het lichaam zo onder druk dat het wel zuinig om moet gaan met energie. Je lichaam moet alle zeilen bij zetten om de energie vrij te maken, wat wonderen doet voor je efficiëntie.


Om deze zone onder de knie te krijgen moet je hebben wat ze in het Engels 'grit' noemen. Je moet karakter kan je wel zeggen. De eerste keren dat je op deze intensiteit traint is het lastig, je drijft af naar boven of onder, met de tijd wordt je hier beter in kan je de trainingen tot in perfectie uitvoeren.


Zone 5

Zone 5 gaat over het ontwikkelen van efficiëntie en het kunnen weerstaan van vermoeidheid onder hoge intensiteit. Het trainingen in deze zone is aanzienlijk sneller dan welke wedstrijd je ook doet als duursporter. Trainen in deze zone maakt je een betere atleet, wedstrijd snelheid zal mee vallen wanneer je gewend bent in deze zone te trainen.


Trainen in deze zone is moeilijk om 2 redenen. Als eerste, het is snel, en snel is zwaar. Als tweede, het is zwaar. Training in deze zone gebeurt altijd in korte intervallen. Het is moeilijk om op deze intensiteit je hartslag in de gaten te houden, soms duurt het niet lang genoeg voordat je hartslag zo hoog komt. Het trainen in deze zone gebeurt het beste op gevoel. Ik ben zo-ie-zo een voorstander van trainen op gevoel ook bij lagere intensiteiten.


Het gevoel ontwikkelen kost tijd, het is ook niet erg als je er naast zit, neem het waar en probeer het nog een keer. Leer hiervan, zo ben je in staat om je intensiteit beter in te schatten een volgende training. Wanneer je zo hard gaat dat je de laatste intervallen niet hetzelfde tempo kun halen als in de eerste dan ga je te hard. Je zou alle intervallen dicht bij het maximale tempo moeten komen wat je kunt volhouden.


 


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page