top of page

De pijler: Duur

Bijgewerkt op: 1 aug. 2019
Pijler Duur

In de post van de 3 pijlers voor een sport activiteit heb ik het ook over de duur gehad. De duur is hoe lang je een activiteit vol houd of vol kan houden. Een combinatie van duur en intensiteit is belangrijk voor je doel.


Duur

Hoe lang een inspanning duurt heeft direct invloed op je belasting, zo is een langere duur meer belastend voor je dan een hogere intensiteit. Dat betekend ook dat je door het trainen van je duur in groter resultaat geeft in je belastbaarheid. Wel is het noodzakelijk om dit rustig op te bouwen zodat je geen blessures op loopt.

De basis voor een duur inspanning is een inspanning die je elke dag kan herhalen. Dan weet je dat de belasting binnen je belastbaarheid valt en daardoor de kans op blessures laag is. Vanuit dit kan je de duur gaan verlengen.

Mogelijkheden om de duur te verlengen zijn:

Interval

Als je gewent bent om 10x 1 min een inspanning te leveren is het mogelijk om dit aan te passen naar 5x 2 min inspanning. Zo is de aaneengesloten duur van een inspanning langer maar de totale duur blijft gelijk

Omvang

Als je gewent bent om 30 min aaneengesloten een inspanning te leveren kan je er ook voor kiezen om dit een week later 33 min te doen. Een vuistregel hierbij is dat je je totale weekomvang niet meer dan 10% verhoogd.

Ook bij krachtsporten kan je de duur van een herhaling verlengen, vaak word er gekozen om de teruggaande beweging te verlengen. Hierdoor houd je het gewicht tegen in de richting van de zwaartekracht. Dit zorgt voor dat de tijd waarin een spier een kracht moet leveren verlengt word.

Door het verlengen van de duur van je inspanning maak je je lichaam sterker, zoals met veel dingen is datgene waar je de meeste winst haalt ook datgene wat de grootste kans op blessures geeft.

Artikelen in deze serie

Artikel over de #3pijlers

Artikel over #doel

Artikel over #intensiteit

Artikel over #duur


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page