top of page

Ademen en stress

Er zijn weinig dingen in het leven waar je echt zonder kan. Ademen is daar een van. Ik geef de voorkeur aan het woord ademen i.p.v. ademhalen. Dit laatste lijkt of de inademing het belangrijkste is.


Waarom ademen

Bij een rustmeting meten we ook de saturatie, deze waarde geeft aan hoeveel zuurstof er aan het bloed gebonden is. Deze waarde schommelt meestal tussen de 95% en 98%, ga je een berg beklimmen dan kan deze waarde helemaal zakken naar 80% voordat het ook maar enigszins gevaarlijk worden. Sterker nog, veel mensen gaan juist naar hoogte voor dit effect, de zogenaamde 'hoogte stage'.


Er is dus vaak meer dan voldoende zuurstof in het bloed aanwezig, daarom hoeven we niet zo vaak te ademen. Het lichaam meet namelijk de hoeveelheid koolzuur in het bloed, dit is een bijproduct van de verbranding in de spier. Wanneer er "te" veel koolzuur in het bloed zit gaat er een sensor af in de hersenen welke de ademprikkel geeft. Dit zorgt ervoor dat je wilt ademen en meestal gaat dit vanzelf.


Hoeveel ademen

In rust heb hoef je niet vaak te ademen, je bent namelijk lichamelijk niet zo actief en produceert dan ook maar weinig koolzuur.


Wanneer we ons druk maken of ons willen voorbereiden op (in)spanning dan gaan we vaak sneller en dieper ademen, de hartslag gaat omhoog. Dit doet ons lichaam omdat we dan alvast wat koolzuur kwijt zijn en het hart is al op snelheid voor het geval we ineens weg moeten rennen.


De meeste van ons die rennen nooit weg maar blijven met de kont op de stoel zitten. Door al dat ademen zakt de koolzuur zo ver in het bloed en blijft deze concentratie laag dat we dit gaan aannemen als het nieuwe 'normaal'. Dit zorgt er voor dat wanneer we we echt kalm zijn we vaak blijven ademen.


8 tot 12 keer ademen is meer dan genoeg.

Adem je vaker dan is er op alleen de frequentie al veel winst te helen. Adem je minder vaak dan is dit heel goed, dan kan je gaan kijken hoe diep je ademt. Minder vaak en minder diep is een mooie basis.


Vaak en diep ademen

De ademhaling is een brug tussen ons on-bewustzijn en bewustzijn, de ademhaling gaat automatisch maar kunnen we toch beïnvloeden. We kunnen onze adem inhouden, wanneer we onder water zwemmen bijvoorbeeld. Ook kunnen we er voor kiezen om juist dieper te ademen. Wanneer je in koud water stapt dan heb je de neiging om heel diep te ademen.


Wim Hof is een meester in het ademen, hij ademt vaak en diep.

Wanneer we veel ademen blazen we zoals gezegd veel koolzuur uit, dit zorgt voor een verandering in ons lichaam en bloed. Door deze verandering kunnen we stress aan. Niet alleen stress van kou maar ook dat van ziekte en inspanning.


Stress is de verandering op de homeostase in het lichaam.

Wanneer we sporten gaat onze ademhaling omhoog om de koolzuur uit te blazen en gelukkig komt er dan ook zuurstof ons lichaam binnen. Wanneer we zouden stoppen met ademen gaat ons lichaam heel snel pijn doen. De ademhaling lost dit voor ons op. Wanneer we vaak en diep ademen nemen we veel zuurstof op en blazen veel koolzuur uit. Wanneer we dan vervolgens onze adem in houden stijgt langzaam de koolzuur in het bloed en komt de zuurstof in ons hele lichaam. Dit is de kern van de Wim Hof methode.


Conclusie

Wanneer we in rust zijn moet onze ademhaling kalm en rustig zijn. Dit zorgt voor gewenning en ontspanning in het lichaam, gebruik hiervoor de ademhaling van Stans van der Poel. Willen we stress het hoofd kunnen bieden dan is het belangrijk om onze ademhaling te versnellen en dieper te maken, pak dan de Wim Hof methode.


Draaien we dit om dan verbruiken we te veel energie wanneer dat niet nodig is en riskeren we een burn-out of hebben we kans op overtraining.


Is je training rustig, laten we zeggen onder de 'aerobe drempel', adem dan ook rustig. Is je training hard, adem hard om je lichaam de mogelijkheid te geven om om te gaan met de inspanning.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page