top of page

Focus en de cirkels van aandacht

Het hebben van een goede focus is belangrijk tijdens een wedstrijd maar ook in training. De cirkels van aandacht kunnen je hierbij helpen. Je weet wanneer het mis gaat en zo kan je tijdig bijsturen.

"Ken je dat gevoel dat je lekker in de flow zit, je bent bezig met je taak en laat je door niets of niemand afleiden. Het weer, andere weggebruikers, supporters, het is net of ze niet bestaan. Er zijn maar weinig mensen die zich volledig kunnen afsluiten van dit alles. Terwijl deze opperste concentratie erg gewenst is tijdens een wedstrijd maar ook in training."

Cirkels van aandacht
Cirkels van aandacht

De Cirkels

  1. Dit is de cirkel waar je wilt zijn, je ben volledig bezig met je taak.

  2. Soms zie of hoor je iets, dit komt vaak voor maar is nog niet storend, je kan makkelijk terug naar cirkel 1. Dit zijn vooral zaken waar je geen controle over hebt. Pas wel op dat je niet verder uit focus gaat.

  3. Wanneer je afgeleid bent denk je er soms aan wat er eigenlijk zou moeten gebeuren je weet dat je iets kan maar toch gaat het niet. Dit is niet handig. Gebruik krachtwoorden om jezelf terug in focus te krijgen.

  4. Als je verder uit focus ga dan denk je wat er op het spel staat, je bent te veel met de toekomst bezig. Ga je de finish halen, loop je een pr enz. Zover is het nog niet. Herinner wat je taak is en breng de focus terug.

  5. Hier ben je echt ver uit focus. Je zit met je gedachten ver in de toekomst, je bent bezig met de consequenties van cirkel 4. Dit heeft totaal geen zin. Ook hier, herinner wat je taak is en breng de focus terug.

  6. Heel soms denk je: "Wat doe ik hier?" Dit is de laatste en ergste cirkel, de kans is groot dat je hier niet van terug komt. Alle zin en energie is weg. Ook gedachten die niets met de wedstrijd te maken hebben horen hier in. Het maakt je sterker als je hier door kunt zetten, dit vereist heel wat oefening.

Oefenen

Bedenk in je volgende training waar je bent met je focus. Ben je snel afgeleid of ben je puur bezig met je taak?


Het is niet mogelijk om de gehele wedstrijd of training in cirkel 1 te zitten. Je aandacht wisselt tussen de cirkels. Om te voorkomen dat dit een negatieve invloed heeft op je prestatie kan je gebruik maken van de volgende tip:


  • Maak een wedstrijdplan en schrijf bij elk onderdeel wat je taak is.

  • Maak een overzicht wat er zou kunnen gebeuren in elke cirkel en wat je kan doen om de focus terug te krijgen. Vat dit samen in een krachtwoord. Zo hoef je alleen aan dit woord te denken en je focus gaat weer naar cirkel 1.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page