top of page

Klaar voor daar, winter(sport)


Het is winter, de dagen worden langer en we trekken massaal het land uit om op wintersport te gaan. Vooral dat laatste zorgt elk jaar weer voor veel ongevallen en blessures. Veelal omdat de schoenen zo stevig zijn en we niet gewend zijn aan de bewegingen van skiën en snowboarden. Gelukkig is dit risico te decimeren door tijdig vooraf te beginnen met trainen voor de wintersport. Daar wil ik het in dit stuk over hebben.


Eerst de cijfers

In alleen Oostenrijk zijn de cijfers schrikbarend, zo vallen er gemiddeld elk jaar 38 doden, waarvan 3 nederlanders, 87% van de dodelijke slachtoffers is een man. Het aantal zwaargewonden is met 5.905 ook gigantisch, waarvan 63% een man is . Skiën is met 79% de grootste bijdrager aan de ongevallen tegenover 17% van het snowborden. De statistieken geven aan dat 42% van de blessures aan de benen te wijten is. De armen en schouders dragen voor 38% bij aan alle blessures.

Dan het trainen

Conditie, kracht en stabiliteit maken het lichaam sterker en beter bestand tegen blessures. Het trainen van deze grondvormen kan op verschillende manieren.

Onderstaande film laat een flinke training zien.


Ook kan je de app SKI FIT installeren om een trainingsschema te volgen.

https://befitapps.com/skifit/

In Utrecht kan je terecht bij het programma Ski fit van Training te velde in Leidsche Rijn. Dit is een groepstraining programma van 6 lessen waarin je je conditie en kracht traint.

Vervolgens de oefeningen

Begin 6-8 weken voordat je op wintersport gaat met de oefeningen

Train 3x per week voor 20 minuten je kracht en stabiliteit

Train 2x per week voor 60 minuten je conditie

Squat:


Lunges:


Single leg deadlift


Side plank


Glute bridge


Glute bridge

Superman


Superman

BewarenBewarenBewaren

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page