top of page

Olie: Het ontstaan van oliemengsels


Deze serie laat je kennis maken met de geschiedenis van massage en het gebruik van verschillende oliën. Geef bij het maken van een afspraak aan als je gebruik wilt maken van één van de olie recepten.


Oriental beeld

Geschiedenis

Massagetechnieken werden in het Oosten al sinds het begin gewaardeerd om de geneeskrachtige toepassingen. Het instinctieve verlangen om 'het door wrijven beter maken' (Wie wrijft er niet over zijn elleboog als deze gestoten wordt?), in combinatie met vaardigheden die door een lange traditie en oosterse medische theorie verfijnd en uitgewerkt zijn, ligt ten grondslag aan het ontstaan van traditionele Chinese massage en de Japanse Shiatsu. In China werd er al twee- tot drieduizend jaar voor onze jaartelling gebruik gemaakt van massage.

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen pasten massages toe om de gezondheid te herstellen of gezond te blijven. De Grieken leerde de technieken van de Egyptenaren, maar het waren de Romeinen die de technieken van de Grieken perfectioneerde. Olie werd ook gebruikt als ontspanning. Hippocrates, 'de vader van de geneeskunde', schreef aan het begin van de 5e eeuw voor Christus het volgende: de geneesheer moet bedreven zijn in vele dingen maar zeer beslist in wrijven.


Oliemengsels

Etherische olie is zo geconcentreerd dat deze niet direct in aanraking mag komen met de huid, daarom word deze verdund met een basisolie.

Basisolie

Zolang er gebruik gemaakt word van massages worden er ook oliën gebruikt. De basisolie bijvoorbeeld amandelolie word gewonnen uit de zaden van de amandelboom. Deze worden koud geperst waardoor de olie uit de zaden komt. Het is ook mogelijk om abrikzodenolie of andere olie te gebruiken als basis olie.

Etherische olie

Naast de basisolie kunnen er etherische oliën aan toe gevoegd worden, deze kunnen een bepaalde werking hebben op het lichaam. Deze wordt geproduceerd door, gehele planten of delen hiervan, zaden, vruchten te distilleren. Dit is een kostbaar proces wat een krachtige olie oplevert. Enkele druppels zijn genoeg om een effect te geven.

De kracht van olie

Het gebruik van massages en oliën hebben de tand des tijds doorstaan en hun werking in deze tijd meer dan voldoende bewezen. Waar gesport word, word gezocht naar middelen om dit beter, sneller en sterker te doen. Zo werden de soldaten en gladiatoren vroeger regelmatig behandeld en ingesmeerd met geneeskrachtige olie.

Ook heeft iedere sporter een eigen routine om zich klaar te maken voor een training, evenement of wedstrijd. Een lekkere olie die al dan niet voor een prestatie verbetering zorgt is de perfecte toevoeging aan een massage en sportzorg behandeling bij RHINO-sportzorg.

Meer in deze Olie serie

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermen

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/75169-alles-over-aromatherapie.html

http://www.massagekeuze.nl/geschiedenis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hippocrates_van_Kos

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/104955-het-oude-griekenland.html

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/104585-het-antieke-egypte.html

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page