top of page

Doorlopend herstel

Bijgewerkt op: 23 sep. 2019



Sportmassage @RHINO-sportzorg

Er is geen duidelijke lijn tussen het hebben van een blessure en het daarvan hersteld zijn. Het begin is duidelijk: je kan je sportactiviteit niet meer uitvoeren. Maar wanneer ben je hersteld? Als je weer terug bent op je oude niveau? Bedenk dan wel dat je die blessure kreeg toen je op dat oude niveau was. Het is dus belangrijk om sterker te zijn dan je al was, maar was dit ook niet de bedoeling van de trainingen voor de blessure. Zo zie je maar dat het niet zwart of wit is.

Waarom zou je stoppen met het gericht trainen van bepaalde structuren in je lichaam wanneer dit hersteld zou zijn?

Een mooi voorbeeldig de Nordic Hamstring Curl, dit is een excentrische spierversterkende oefening waarbij de spier tijdens het aanspannen verlengd word. Bij gezonde voetballers krijg 10% last van een hamstring blessure, bij het uitvoeren van deze simpele oefening gedurende 10 min. per keer is dit 3 keer minder. Voorkomen is beter dan genezen.

Een uitleg van de oefening vind je hier:


Door het behandelen van een blessure gelijk te stellen aan een verminderde belastbaarheid van de aangedane structuren kan er begonnen worden met het verhogen van deze lokale belastbaarheid. Hierbij vervalt de drempel van het hersteld zijn, het doel is om alsmaar sneller, beter en sterker te worden. Het telkens verhogen van de belastbaarheid geeft als voordeel dat er steeds intensiever getraind kan worden zonder terugval in de belastbaarheid. Hierdoor verbeteren de prestaties structureel.

Uiteindelijk moet je het zelf doen, ik kan jouw ondersteunen in het behalen van je doelen en het beter herstellen van trainingen en/of blessures. Door mijn brede kennis als sporttherapeut ben ik in staat om veel verschillende problemen aan te pakken en elke fase van herstel te ondersteunen met een sportzorg behandeling.


0 opmerkingen
bottom of page